helyes_etkezes_1517401610

Diéta mítoszok – Te ne dőlj be nekik!

A diéta, fogyókúra téma rengeteg embert érdekel és persze, ahogy lenni szokott, ezzel kapcsolatban sem kevés kacsa hír, mítosz kering szerte a világban.

Ma 10 ilyen mítoszt hoztam, amiknek jobb, ha Te nem dőlsz be!

Fontos, hogy itt most nem márkák, termékek, marketingfogások sikerességének megvitatásáról lesz szó! Egyszerűen csak néhány tévhitet igyekszem Neked itt és most megcáfolni, hogy a későbbiekben egyiknek se ess áldozatául. 

1. Este 6 óra után tilos enni.
Ez talán a leggyakrabban emlegetett tévhit, pedig több ponton is cáfolható. Az esti étkezés nagyban hozzájárulhat az alakunkhoz, ez igaz. Ha pl. a napi kalóriabevitel nagy részét vacsorára időzítjük, akkor leterheljük az emésztőrendszerünket nyugtalanul alszunk, reggel pedig az energiahiányt étellel próbáljuk pótolni. Egy könnyed vacsora viszont simán belefér! Csak próbáld meg úgy felosztani a napi étkezésed, hogy a fő étkezés ne a vacsora legyen, valamint ne közvetlenül lefekvés előtt egyél. De ezek persze vonatkozik az éjszaka dolgozókra is, akik reggel fekszenek le.

2. Egészséges ételből bármikor, bármennyit.
Sokan esnek abba a csapdába, hogy a diétát úgy kezdik, hogy kidobnak minden egészségtelen étlet, lecserélik egészségesre és hajrá! Teljes kiőrlésű tészták, pékáruk, magvak, avokádó, aszalt gyümölcsök – ez csak néhány olyan egészséges étel, melyek egészségesek ugyan, de kalóriában bővelkednek! A mértékletesség diéta alatt is fontos!

3. A light termékek egészségesek.
Manapság a light termékek korát éljük. Mindenből (is!) van light verzió, de hát miért is ne lenne, amikor az emberek odavannak értük? De ez a light dolog inkább csak önmagunk megtévesztésére szolgál. Hajlamosak vagyunk ugyanis többet fogyasztani ezekből a termékekből, hiszen “Light, nem igaz? Belefér!”, de így végsősoron több kalóriát viszünk be. Jobbnak tűnik 2 pohár light kólát inni, mint egy simát? Akár csak az előző tévhitnél, itt is megemlítem, a mértékletesség fontos! A light termékek körül egyébként az egyéb összetevőik miatt is sok cikk, pletyka kering az interneten, de ebben nem vagyok szakértő, ezért erről most nem írok, de ha érdekel a téma olvass utána, érdekes dolgokat fogsz találni.

4. Rendszeres mozgás mellett nem számít, hogy mit mikor eszünk.
A fogyás tiszta matek. Kevesebb bevitt kalória, mint elégetett = fogyás. 60 perc futás, átlagban 10 km/óra tempóban nagyjából 600 elégetett kalóriát jelent. Egy kiadós, egészségtelen ebéddel viszont ennek a kétszeresét is bevihetjük.

5. Étkezések kihagyása a fogyás kulcsa.
Kihagyni egy-egy étkezést jó megoldásnak tűnik, nem? Hát pedig nem az. A szervezetünk okosabb, mint gondolnánk. Észreveszi a kihagyást. Azt, hogy éheztetjük, így a többi étkezés során több dolgot raktároz el, hogy felkészüljön az “éhezésre”. Emelett felborítja az anyagcserét, falási rohamokhoz, még több plusz kilóhoz vezet és a jojo-effektust is elősegíti.

6. Semmi szénhidrát, semmi zsír!
A szénhidrát teljes száműzése nagyon nem jó ötlet. A szervezetünknek a rendes működéshez szüksége van rá – nagyon is! A lényeg a megfelelő szénhidrátok kiválasztása, majd ezek beépítése az étkezésbe. Ugyan ez igaz a zsírra is! Találd meg a te célodnak, ízlésednek, igényeidnek megfelelő szénhidrátokat és zsírokat, akkor nem lesz baj!

7. Diabetikus édességek az édesség utáni vágy csökkentésére!
Ez elsőre logikasnak tűnhet, pedig abszolút nem igaz. Az igaz, hogy ezek az édességek nem tartalmaznak cukrot, de ez nem azt jelenti, hogy nincs kalóriatartalmuk. Mesterséges édesítőszereket, zsírokat ugyanúgy tartalmazhatnak.

8. Méregtelenítő diéta a legjobb kezdő lépés.
Méregtelenítő diáta alatt általában azt értjük, amikor valamilyen élelmiszert, ételcsoportot teljesen kihagyunk az étkezésből. A szervezetünknek számtalan tápanyagra szüksége van, így ha egy kulcsfontosságú dologtól fosztjuk meg egy méregtelenítő diéta során, annak egész súlyos következményei is lehetnek. Az ilyen teljes elhagyásos diéták helyett fókuszálj inkább a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozásra.

9. A diéta, fogyókúra egyenlő az éhezéssel!
Ez valahol nagyon igaz, de nem azért, mert ennek így kell lennie! Egyszerűen csak azért, mert sokan nem diétáznak elég körültekintően, így valóban tapasztalnak éhséget. Másrészt sokan időszakos diétát folytatnak, hogy minél gyorsabban elérjék a kívánt eredményt, és ez valóban járhat “éhezéssel”.  Én személy szerint teljesen “diéta-ellenes” vagyok. Nem diétázni kell, hanem meg kell tanulni életmódot váltani! Ez nem egy olyan dolog, hogy éhezek 2 hétig aztán vége. Akkor ugyanúgy visszajönnek a leadott kilók és még más egészségügyi problémával is számolhatunk. Inkább a teljes étkezési szokások megváltoztatása a cél. Finomakat, jókat enni, egészségesebben és ezt tartani.

10. A vegetáriánus/vegán étkezés egynes út a fogyáshoz.
Az állati eredetű dolgok elhagyása valóban segíthet a fogyásban, de nem bombabiztos módszer. Sültkrumpli, tészták, sütemények, édességek. Ezek mind elkészíthetőek vegán formában, mégsem jelenti azt, hogy ezek nem hízlalnak. A vegetáriánus/vegán életmód is lehet kifejezetten egészségtelen. 

Neked mi a véleményed ezekről a mítoszokról? Te dőltél már be bármelyiknek?