say-no-to-junk-food

6 egészségtelen étel, amit jobb, ha elkerülsz

Ma ismét egy kis listával készültem. Összeszedtem 10 olyan dolgot, aminek a fogyasztásával szó szerint felmásznak ránk a kilók vagy éppen ezek miatt nem hoznak a diéták, életmódváltások eredményt.

  1. Ketchup

A sültkrumplit, a pizzát, a hamgburgert már régen egészségesebbre fejlesztetted, de a ketchup még mindig gyakori használatban van? Felejtsd el! A ketchupok tele vannak cukorral, ízfokozókkal, színezékekkel. Készítsd el inkább a saját ízlésedre szabott, házi ketchupod sűrített paradicsomból és friss fűszerekből! Persze, nem lesz olyan mint a bolti, de attól még finom, egészségesebb és olcsóbb is! Ráadásul ételenként variálhatod. Kicsit csípősebb a hamburgerbe, kicsit sűrűbb a spagettire!

Házi ketchup

  1. Majonéz

Tudom, tudom. Egy csomó étel van, ami majonézzel sokkal jobb. Én imádom! De sajnos búcsút kellett intenem neki. Na nem örökre, de amióta tudom, hogy konkrétan a majonéz egyenlő a zsírral, amit pedig jól ismerünk, tisztában vagyunk a káros hatásaival, azóta csak ritkán használom. És mint a ketchupnál, ezt is inkább magamnak készítem el. Hamar megvan, finomabb is, mint a bolti és legalább adalékanyagok sincsenek benne.

Házi majonéz

  1. Salátaöntet

Nálam az egészséges táplálkozás ott kezdődött, hogy csirkemell, rizs és egy kis saláta. Azon pedig naná, hogy bolti öntet. Tele vannak zsírokkal, cukorral és sóval. Ennél is az a tippem, hogy ha már ragaszkodsz az öntethez, akkor jól összeválogatott alapanyagokból készítsd el inkább saját magad.

Cheddar_Cheese_Dressing_950x943_72_RGB

  1. Gabonapehely, müzli

Ha reggeli, akkor gabonapehely. Te is erre asszociálsz rögtön? Pedig jó ha tudod, a legtöbb gabonapehely tele van cukorral, fehérliszttel, ízfokozókkal és színezékekkel. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzájuk, próbáld meg megtalálni a legkedvezőbb összetételűt. Ha szóba jöhet más is, akkor készíts zabkását pl. gyümölcsökkel.

15224151295abe3619c77c0

  1. Üdítők, gyümölcslevek

Lemondtál már a kóláról és gyümölcslevekre váltottál? Ne haragudj, le kell, hogy lombozzalak; ez sajnos nem ilyen egyszerű. A legtöbb gyümölcslé szintén tele van ízfokozóval, színezékkel és persze pofátlan mennyiségű cukorral. Facsarj inkább otthon gyümölcsöket, vagy válassz extra magas gyümölcstartalmú italokat.

recipe_card_MakeAheadSmoothies-850x416

  1. Halrudacska

A halfogyasztásnak számtalan jótékony hatása van. Aki egészségesebben szeretne táplálkozni, az mindenhol abba fog futni, hogy fogyasszon több halat. De persze ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt drága, másrészt sok halfajta elkészítése, fogyasztása “macerás”. Így hát hajlamosak vagyunk arra, hogy az egyszerű és szuper finom megoldást válasszuk: ’Eszünk halrudacskát, mert hát az is hal, nem?!’ Hát, sajnos nem. Az igazság fájdalmasabb, mint gondolnád. A halrudacskák darált halrészekből készülnek, ami azért nem hangzik túl jól. Emellett tele vannak adalékanyaggal, a bő olajban való kisütést pedig még meg sem említettük. Azt javaslom, egyél inkább kevesebbet, de jó minőségűt, és kerüld a halrudacskákat!

barbecued-trout-1