no-eating-anorexia

6 dolog, amit ne tegyél meg, ha fogyni szeretnél

A felesleges kilók elleni küzdelem igen széles határok között mozog. Az ésszerű és egészséges étrendváltoztatásoktól kezdve a drasztikus módszereken át egészen a beteges viselkedésig bármi előfordulhat.

Némely eljárás, még ha rossz is, nem jár komoly kockázattal, mert szerencsére egyszerűen lehetetlen tartani.

Vannak olyan fogyókúrás taktikák, amelyek könnyen, már rövid idő alatt is súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Az emberek képesek akár kipróbálatlan és potenciálisan veszélyes dolgokat is megtenni azért, hogy néhány kilóval könnyebbek legyenek. Ebben a cikkben mutatunk párat, amit mindenképpen kerülj el, ha nem akarsz komoly egészségkárosodást!

Az extrém diéták vége könnyen evési zavar (bulimia, anorexia) lehet, ha az ember nem figyel oda a teste jelzéseire, és csak a mérleget látja, semmi mást.

anorexia-espejismo

Milyen módszereket nem érdemes bevetni a fogyás érdekében?

Az éhezés, a böjtölés vagy az extra alacsony kalóriatartalmú táplálkozás egészségtelen. Ne tedd!

A drasztikus kalóriamegvonás valóban súlycsökkenést eredményezhet, de az éhezés következtében a szervezet elsősorban a kevésbé fontos szöveteket fogja lebontani, például a vázizomszövetet. Az ilyen kúrák vége meg szinte kivétel nélkül ugyanaz. A súly pillanatok alatt visszajön, gyakran plusz kilókkal.

A gyors fogyás alatt (komoly kalóriamegvonás esetén) fokozott víz-, zsír- és izomszövet-veszteség áll be, ami lassítja az anyagcserét. Így a szervezet egyre kevesebb kalóriával is beéri, illetve megnő a testzsír aránya.

Nem szabad a napi tápanyagbevitelt 1200 kalória alá csökkentened. Ellenkező esetben tápanyaghiányos állapottal, gyenge teljesítőképességgel és folytonos éhségérzettel kell szembenézned. Nem szabad elfelejtened, hogy a gyors fogyás leginkább izomveszteség formájában jelentkezik, amit ha visszaszedsz, az általában zsír formájában fog visszaköszönni Így rosszabbul járhatsz, mint amilyen a kiindulási állapotod volt.

[adkingpro banner=”1598″]

Ne dőlj be a hangzatos nevű, de kétséges eredetű és összetételű étrend-kiegészítőknek, illetve vény nélküli fogyitablettáknak, amelyek gyors és könnyen elérhető eredményeket ígérnek. Túl szép, hogy igaz legyen nem??
Ráadásul ezek a tabletták ugyan biztonságosnak tűnhetnek elsőre, de a valóság az, hogy ártanak – árthatnak az egészségednek.

A legtöbb tabletta kötőanyagból, koffeinből és vízhajtó hatóanyagból áll, ami a szervezet vízháztartásának és ionegyensúlyának felborulásához, illetve kiszáradáshoz vezethet.

no-eating-anorexia

Az egészségügyi szervezetek folyamatosan felhívják az emberek figyelmét arra, hogy ezek a készítmények – főleg az interneten árusítottak – potenciális veszélyforrások. Jelenteni kell, ha ilyennel találkozunk, és ne higgyünk a hangzatos termékcímkéknek. Akkor pláne ne, ha az van ráírva, hogy „természetes” anyagokból áll. Manapság ugyanis leginkább ezzel a „természetes” szöveggel csapják be a vásárlókat.

A tisztító és méregtelenítő kúrák veszélyei

A szervezet (pontosabban a bélrendszer) kitisztítására akkor van szükség, ha a páciensen endoszkópos, kolonoszkópos vizsgálatot kell végezni valamilyen komoly egészségügyi probléma miatt. Nem ajánlott azonban fogyás céljából ilyen drasztikus  – a szervezet számára egyébként igen megterhelő – módszerhez folyamodni. Ilyen esetben a súlyveszteséget a bélsár, valamint az azzal együtt távozó jelentős mennyiségű víz adja. Ez számos kockázattal jár, például súlyos kiszáradással és az ionháztartás felborulásával, ami az idegrendszerre is károsan hat.

Az orvosi felügyelet nélküli, jelentős vízveszteséggel járó módszerek potenciálisan veszélyesek, hát még akkor, ha éhezés/böjtölés is társul melléjük. Az emberi szervezet egy igen finoman szabályozott, összetett rendszer, amely – egészséges életvitel esetén – mindenféle erőszakos, külső beavatkozás nélkül képes a saját maga javítására és önellátására.

Méregtelenítő kúra helyett inkább válogasd meg, hogy mit eszel.  Ha szeretnél rásegíteni az öntisztulásra, akkor igyál több folyadékot (lehetőleg vizet), és egyél magas rosttartalmú ételeket.

Az egészséges életmód – helyes táplálkozás, rendszeres mozgás, kellő mennyiségű alvás – bőségesen elég a szervezet működésének biztonságos támogatásához, és az egészséges testsúly fenntartásához. Evési rendellenességeddel minél hamarabb keresd fel az orvosodat!

Kerüld a túlzásba vitt testmozgást!

3447_1

Az extrém testmozgás/edzés jól mutat, de csak akkor, ha tévén keresztül nézi az ember. A mindennapi élet során a túlzásba vitt, megerőltető, a szervezet számára stresszt okozó tevékenységek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A szervezet az intenzív megerőltetés miatt jobban elhasználódik, nő a lesérülések kockázata, fokozott a kiszáradás és az ionháztartás felborulásának eshetősége. Szellemileg is megterhelő, mert a szervezet a mozgást evés utáni büntetésként fogja értelmezni.

A különféle egészségügyi szervezetek ajánlásai alapján napi 30 perc, heti 5 nap edzés ajánlott.

A hivatalos és szakértői ajánlások ellenére egyesek úgy gondolják, hogy a több az jobbat is jelent, ezért az egészségesnél jóval többet edzenek. Ez a viselkedés kihathat az egész életvitelükre, sőt, átveheti a legfontosabb tevékenységek szerepét is.

A rendszeres, szabályozott keretek között végzett, egyéni képességekre szabott mozgás egészséges és szükséges a szervezet számára. Segít csökkenteni a stresszt, a napi feszültséget, ugyanakkor szellemi és fizikai felfrissülést is jelent, hiszen a stressz épp a hízás egyik elősegítője.

Kerüld a fogyókúrás szereket!

kep1

Az orvos által felírt szereken kívül bármi más készítmény használata kockázatos és veszélyes. Komoly egészségkárosító következményekkel lehet számolni illegális szerekkel való visszaélés esetén. A különféle drogok (kokain, speed, marihuána) és gyógyszerek (hormonkészítmények, cukorgyógyszerek) használata sokkal károsabb hatású, mint az azok által elért fogyás jelentősége.

A különböző tiltott szerekkel, illetve gyógyszerekkel való visszaélés függőség kialakulásához, fizikai vagy szellemi károsodáshoz – leépüléshez, társadalmi-anyagi gondokhoz, párkapcsolati és egyéb problémákhoz vezethet.

A dohányzás nem megoldás!

A dohányzás által okozott egészségkárosító hatások köztudottak, ennek ellenére egyes emberek – leginkább a fiatalok – a dohányzásban a fogyás egyik könnyű lehetőségét látják, és alkalmazzák is. A nikotinnak van ugyan étvágycsökkentő hatása, de a dohányzás okozta kockázat messze meghaladja az általa elérhető súlycsökkenés jelentőségét.

A dohányzás gyakorlatilag szinte az összes szervre károsan hat. Rákot, szív és érrendszeri betegségeket, légzőszervi problémákat és más súlyos betegségeket okozhat. A dohányzás súlyosan rontja az adott személy általános egészségügyi állapotát, és növeli az idő előtti elhalálozás kockázatát. A dohányzásról való leszokás nem könnyű, a hirtelen súlygyarapodás az egyik legkellemetlenebb következménye.

[adkingpro banner=”1588″]

Reméljünk hasznosnak találtad cikkünket!

c